ul. Szkolna 4,
32-043 Skała

+48 12 380 10 61
biuro@jurajskakraina.pl

Pstrąg Ojcowski

.

pstragojcowski

TAAAKA RYBA!!!

Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów którego celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej.

 

PSTRĄG OJCOWSKI

W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy w Ojcowie objęła w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna założona przez matkę i córkę które postanowiły przywrócić świetność stawom znajdującym się w sercu Ojcowskiego Parku Narodowegeo. Głównym celem jest odnowa hodowli pstrąga potokowego, propagowanie świadomego i etycznego chowu, edukacja społeczności w zakresie historii regionu oraz tradycji kulinarnych. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowania nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego ale również stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu a także doznań kulinarnych.

pstragojcowski produkt

Pstrąg ojcowski zawsze obecny na targach. Niespełna miesiąc po uruchomieniu hodowli został wyróżniony na warszawskich targach Regionalia w kategorii Skarby Natury. Ogromnym zainteresowaniem uczestników targów cieszył się produkt lokalnych – Pstrąg Ojcowski – prezentowany na stoisku LGD przez Panią Magdalenę Węgiel. Pstrąg zachwyca swoim delikatnym smakiem, aromatem i złotym kolorem. Naturalny, zgodny z tradycją sposób wędzenia dymem bukowym z lekką domieszką drewna owocowego nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, którzy uhonorowali Pstrąga Ojcowskiego wyróżnieniem w kategorii Skarby Natury.

logo pstragojcowski

Pstrągi wędzone i grillowane, w jak najmniej skomplikowanej, prostej formie. Pstrągi są zawsze świeże, nigdy nie mrozimy stawiamy na jakościowe, zdrowe produkty. Naszą specjalnością jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Pstrągi podajemy z lokalnym pieczywem. Do pstrągów polecamy wino z lokanych winnic, pyszne i zdrowe soki bio Marurer, wody mineralne z Wysowej Zdrój oraz piwa z regionalnych browarów.

Magdalena Węgiel
Ojców 48, 32-047 Ojców
+48 664 038 672, +48 795 282 726
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.pstragojcowski.pl
Facebook - @pstragojcowski
Instagram - #pstragojcowski

Aby zachować cenne dziedzictwo krajobrazowe i historyczne stawów rybnych w Ojcowskim Parku Narodowym, właścicielki firmy pozyskując środki z PROW 2007-2013 za pośrednictwem LGD "Jurajska Kraina" utworzyły ścieżkę edukacyjną promującą te walory.

 

Kategoria: