ul. Szkolna 4,
32-043 Skała

+48 12 380 10 61
biuro@jurajskakraina.pl

Relacja - Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych "Regionalia 2014"

.

W dniach 4-6 kwietnia 2014 r. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Jurajska Kraina” wzięło udział w III Targach Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”, które odbyły się w Warszawie w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska. Ekologia i tradycja – to hasła, wokół których skupiały się tegoroczne Targi. Podczas imprezy lokalni producenci zaprezentowali szeroki wybór organicznej żywności i produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wydarzenie znakomicie wpisało się w popularny trend slow food promujący dbałość o zdrowie i środowisko. Na stoiskach nie zabrakło także wyrobów rzemieślniczych, rękodzieła czy mody inspirowanej folklorem. Województwo Małopolskie było reprezentowane przez 8 lokalnych grup działania, w tym Jurajską Krainę, której stoisko prowadzili: Dorota Buczek, Magdalena Węgiel, Agnieszka Sendor, Piotr Foszcz i Robert Toch. Wszystkie LGD-y miały wspólne stoisko, pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, które reprezentowała na targach Pani Gabriela Kapusta. Jurajska Kraina promowała piękne tereny gmin członkowskich, opowiadając o walorach przyrodniczych, historii, tradycji i dziedzictwie naszych małych ojczyzn.

Pstrąg ojcowski wyróżniony na warszawskich targach Regionalia w kategorii Skarby Natury. Ogromnym zainteresowaniem uczestników targów cieszył się produkt lokalnych – Pstrąg Ojcowski – prezentowany na stoisku LGD przez Panią Magdalenę Węgiel, która przywróciła hodowlę tej smacznej ryby w Ojcowie. Wyjątkowa lokalizacja stawów rybnych w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego sprawia, że Pstrąg Ojcowski zachwyca swoim delikatnym smakiem, aromatem i złotym kolorem. Naturalny, zgodny z tradycją sposób wędzenia dymem bukowym z lekką domieszką drewna owocowego nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Honorowymi patronami III edycji Targów Regionalia byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, którzy uhonorowali Pstrąga Ojcowskiego wyróżnieniem w kategorii Skarby Natury.